Λόγος

Αργή παραμένει η ταχύτητα του Διαδικτύου στην Ελλάδα

oldlaptopsportatil

Η μέση ταχύτητα «κατεβάσματος» δεδομένων από το Διαδίκτυο στην Ελλάδα μετρήθηκε για τον μήνα Ιανουάριο στα 9,64 Mbps και η επίδοση αυτή κατέταξε τη χώρα μας στην 92η θέση μεταξύ 196 κρατών.

Με αργές ταχύτητες σερφάρουν στο Διαδίκτυο οι Ελληνες χρήστες. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), η μέση ταχύτητα «κατεβάσματος» δεδομένων στην Ελλάδα μετρήθηκε για τον μήνα Ιανουάριο στα 9,64 Mbps και η επίδοση αυτή κατέταξε τη χώρα μας στην 92η θέση μεταξύ 196 κρατών. Ο ΣΕΠΕ αξιοποίησε στοιχεία από τον δικτυακό τόπο www.ookla.com που μετράει τις ταχύτητες του Διαδικτύου ανά τον κόσμο.

Η παραπάνω επίδοση αφορά δίκτυα σταθερής πρόσβασης και όχι δίκτυα κινητής, όπου οι μέσοι όροι είναι διαφορετικοί. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, η επίδοση της χώρας στα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα είναι υψηλότερη από χώρες όπως η Ιταλία, η Κύπρος και η Αλβανία, αλλά χαμηλότερη από χώρες της Βορείου Ευρώπης, όπου η μέση ταχύτητα επικοινωνίας στο Διαδίκτυο ξεπερνά τα 20 Mbps.

Στην πράξη η ελληνική επίδοση αντιστοιχεί μόλις στο 1/3 της ευρωπαϊκής. Με βάση τις σχετικές μετρήσεις, σε παγκόσμια βάση η μέση ταχύτητα σύνδεσης είναι 22,04
Mbps, ενώ η μέση ευρυζωνική ταχύτητα στην Ευρώπη ανέρχεται σε 27,3 Mbps. Ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις έχει η Ρουμανία (60 Mbps), η οποία έχει γεμίσει οπτικές ίνες.

Εν γένει η Ευρώπη υστερεί από πολλές περιοχές του πλανήτη, όπως η Ασία και η Βόρειος Αμερική. Η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ είναι οι πόλεις που φτάνουν τα 100 Mbps, χάρις κυρίως στην αξιοποίηση των οπτικών ινών. Στον αντίποδα, βρίσκονται χώρες όπως η Βενεζουέλα (2,4 Mbps) και πολλές αραβικές χώρες.

Για την Ελλάδα οι μετρήσεις της ookla αναδεικνύουν τη Γλυφάδα με 17,24 Mbps, την πόλη της Ελλάδας με τις υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Ακολουθεί η Βούλα, οι Σέρρες, η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη. Το μοτίβο αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς αυτές είναι οι περιοχές όπου έχει εγκατασταθεί σε μεγάλη έκταση το νέο δίκτυο VDSL του ΟΤΕ που προσφέρει ταχύτητες έως 50 Mbps.

Η πόλη των Αθηνών, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, βρίσκεται στη 16η θέση με μέση ταχύτητα 9,89 Mbps, ακολουθούμενη από τη Θεσσαλονίκη στη 17η θέση, με 9,87 Mbps. Αρνητικό ρεκόρ ταχυτήτων, εντός των ελληνικών συνόρων, καταγράφει η πόλη των Ιωαννίνων με 8,08 Mbps, η Καλαμάτα με 8,10 Mbps και η Ναύπακτος με 8,36 Mbps.

Τέλος, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με την ookla, προσφέρουν υψηλότερη ταχύτητα πρόσβασης απ’ ό,τι τα σταθερά. Η μέση ταχύτητα που επιτυγχάνεται είναι 16,6 Mbps, ενώ υπάρχουν (αστικές) περιοχές που οι ταχύτητες πλησιάζουν και τα 30 Mbps. Πρόκειται για τη Φιλοθέη (27,19 Mbps), το Μαρούσι (26,44 Mbps) και τη Θεσσαλονίκη (21,34 Mbps).

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a Reply

Photo Gallery